-->

Előadók


Legyen bennfentes!

underline

torres felirat

underline

Miguel A. Torres – Spanyolország

A borász Miguel Torres Carbó és Margarita Riera második gyermekeként 1941-ben látta meg a napvilágot. 1957-ben a barcelonai egyetemen kezdte meg tanulmányiait kémiatudományból, majd a burgundiai Dijonban folytatta tanulmányait borászatra és szőlészetre specializálódva. 1962-ben csatlakozott a családi borászathoz, amelynek jelenleg is az elnöke. 1967-ben vette feleségül a német Waltraud Maczasseket, amelynek döntő jelentősége volt nemcsak magánélete, hanem a borászat Németországba irányuló exportja miatt is, ami ma is a legfontosabb a borászat külpiacai közül. Torres az angol és a francia mellett jól beszél németül is, de japán és orosz nyelvből is folytatott tanulmányokat éveken át. Több könyvet írt, ebből a legismertebb talán a Dűlők és borok című alkotás, amely 1977-ben jelent meg először, és azóta hét új kiadást élt meg, spanyolul és angolul is kapható. Hosszú karrierje során több mint 50 országban megfordult, és három gyermeke van, Anna, Mireia és Miguel.

underline

beckett_felirat

underline

 Fiona Beckett – Egyesült Királyság

Fiona Beckett a világ egyik vezető szakértője bor és étel párosítások terén, amelyek órási gyűjteményét saját weboldalán közli, a matchingfoodandwine.com oldalon. Hetente publikál a The Guardian brit lapban, a Decanter bormagazin állandó étteremkritikusa, a decanter.com és a BBC Good Food rendszeres szerzője. Több mint 25 könyvet írt, köztük a legújabbat, melynek címe: 101 nagyszerű módja a borok és sajtok együttes élvezetének.

underline

romsics lászló

underline

Romsics László 

A szőlő és a bor szeretete már gyerekkorában „megfertőzte”, a szülei kis oportó szőlőjében Villányban. A Kertészeti Egyetem után a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kőbányai üzemében kezdte meg a komolyabb ismerkedést a bor világával. Aztán több mint 21 évig a Törley Pezsgőpincészet csapatát erősített, ahol borász, majd főborász és technológia vezető lett. Aztán visszatért a gyökereihez Villányba, ahol jelenleg a Csányi Pincészet vezérigazgatójaként dolgozik. Mindemellett 2004-től, az akkori magyar kiadású Decanter, illetve 2011-től a jelenlegi VinCE magazin szaktanácsadójaként illetve szakmai lektoraként tevékenykedik. 2003-ban megszerezte a Wine and Spirit Education Trust diplomáját Londonban. Boroktató a Central European Wine Institute-ná,l illetve számos szakmai cikk szerzője, a FIJEV nemzetközi újságíró szervezet tagja.  Az Országos Borszakértő Bizottság elnök helyettese.

underline

Clovis Taittinger felirat

underline

Clovis Taittinger

Clovis Taittinger Pierre-Emmanuel Taittinger legidősebb gyermeke. Reims városában, Champagne fővárosában nőtt fel, majd Párizsba költözött és a Sorbonne-on szerzett diplomat történelemből. Majd Lille-ben végzett üzleti tanulmányokat az EDHEC intézményében. Hét évet töltött el a bankszektorban és tanácsadóként, illetve saját cége élén, amely ingatlanokkal és a hotelszakmával foglalkozott, majd Clovis 2007-ben csatlakozott a Champagne Taittinger-hez. Azóta a szőlőtermelőkkel való kapcsolattartás mellett ő a pezsgőház nemzetközi képviselője.

underline

kelly mcAuliff felirat

underline

Kelly Mc Auiliffe -Franciaország / Egyesült Államok

Hogy sommelier-vé váljak, az volt az igazi kihívás!” – hangzott el egy interjúba, amelyből kiderül, hogy amibe az amerikai születésű Kelly McAuliffe belekezd, azt nagyban csinálja, mérhetetlen lendülettel és alapossággal. A világhírű francia chef Alain Ducasse mellett kezdte pályafutását, aztán Las Vegasba ment, ahol Ducasse bormenedzsereként dolgozott, később pedig a milliard dorráros forgalmat bonyolító Southern Wine  Spirit munkatársa lett. Majd visszatért Franciaországba, és azóta a Rhone-völgyi boroknak szenteli életét. Szabadúszóként dolgozik, bortanfolyamokat vezet, szaktanácsadói szolgáltatást nyújt, de a borvidékre érkező importőröket, disztribútorokat és külföldi sommelier-ket is lelkesen kíséri a szőlőbirtokokra. „A Côtes du Rhône terroirok mozaikja, egészen különleges vidék. Én valahol a termelő és a fogyasztó között állok közvetítőként. Őrültségként hangzik, de egy olyan ember hirdeti Franciaország legnemesebb és legbámulatosabb termékét, aki a Coca-Cola és a Big Mac hazájából származik!”

underline

demetri walters felirat

underline

Demetri Walters MW – Egyesült Királyság

Demetri Walters MW tizenöt éve dolgozik a patinás brit “fine wine” borokat értékesítő vállalatnál, a Berry Bros. & Rudd borkereskedésnél, de előadóként és oktatóként is tevékenykedik. Komoly tapasztalata van boreladás és boriskolák üzemeltetése terén, és számtalan exkluzív borkóstolót tartott vállalatoknak és magánszemélyeknek egyaránt – mindez a tudás visszaköszön oktató és előadói munkája során. Demetri céges oktatást is végez, és számos étterem szaktanácsadója a borlapok összeállításában és a megfelelő poharak beszerzésében. A borkereskedésen kívül is vezet kóstolókat, bírál nemzetközi versenyeken, fellép szakkiállítások előadójaként és a Master of Wine Intézet szemináriumain is végez oktatást különleges témákban. A 2013-ban megszerzett Master of Wine címhez írt vizsgadolgozata ismét korábbi szakterületére, a ciprusi borokra irányította figyelmét. A kelet-európai borok és a kelet-európai mediterránium borainak úttörője, nagy örömmel hirdeti ezen borok nagyszerűségét. Az erősített borok ugyancsak szakterületének számítanak, és saját missziója a hellén borok népszerűsítése cégén belül.

underline

Dr José Vouillamoz felirat

underline

Dr José Vouillamoz –  Svájc

Dr José Vouillamoz a világ egyik legmeghatározóbb szakembere a szőlőfajták genetikai térképét illetően. Ő az a szakember, aki minden idejét a szőlőfajták felmenőinek meghatározásának szenteli. A nemzetközi hírű svájci szőlőgenetikus Prof Carole Meredith irányítása alatt végezte tanulmányait a University of Californián, Davisben, az Egyesült Államokban. José két Master of Wine szakemberrel – Jancis Robinsonnal és Julia Hardinggal együtt – társszerzője a sokszorosan díjazott Wine Grapes (Allen Lane, 2012) című könyvnek, ami egyértelműen alapmű, hivatkozási pont a világ összes művelt szőlőfajtája kapcsán. Dr Vouillamoz több más könyvben is társszerző, mint az Oxford Companion to Wine és a World Atlas of Wine. Dr Vouillamoz független oktató és előadó, tagja az Académie Internationale du Vin-nek, az Académie du Vin de Bordeaux-nak és a Circle of Wine Writers-nek.

underline

roederer_felirat

underline

Jean-Baptiste Lécaillon – Franciaország

Jean-Baptiste Lécaillon (1966-os évjárat), Champagne fővárosában, Reimsben született és nevelkedett. A montpellier-i Ecole Nationale Supérieure Agronomique-ben és az Institut des Hautes Etudes de la Vigne et du Vin intézményben folytatta tanulmányait, melyek után, 1989 augusztusában csatlakozott a Roedererhez. 10 évig borászkodott a champagne-i Roederer birtokon, a Roederer kaliforniai birtokán, részt vett a tasmániai Jansz birtok beindításában és a bordeaux-i Château de Pez létrehozásában, majd 1999-ben kinevezték a Louis Roederer pincemesterévé (chef de caves). Egy évvel később ő let a felelős az egyedülálló, 240 hektáros Louis Roederer családi birtok gondozásáért. Ez volt az első alkalom Champagne-ban, hogy egy pincemester vezette egy nagy pezsgőház szőlőbirtokát is – ez a szokatlan és úttörő jellegű kinevezés kulcsfontosságú volt a szőlő minősége érdekében! 2006 óta Lécaillon a Louis Roederer birtok ügyvezető elnökhelyettese és vezető borásza, de ő a champagne-i bizottság, a Comité Champagne exportbizottságának is az elnöke, illetve a környezetvédelmi technikai bizottság társelnöke, és bizottsági tag a Champagne Appellationban (CRINAO). Mióta csak csatlakozott a Champagne Louis Roedererhez, Lécaillon folyamatosan magasabbra és magasabbra helyezi a lécet mind borkészítés, mind biodinamikus szőlőtermesztés terén. Három kontinensen megszerzett borászati tapasztalatai miatt nem meglepő, hogy ő felügyeli a Roederer további birtokait is, mint a kaliforniai Roederer Estate-et, a Ramos Pintót a Douróban, Portugáliában, a Domaines Ott-ot Provence-ban és egy szép csokor bordeaux-i birtokot: a Château de Pezt és a Château Haut-Beauséjour-t Saint-Estèphe-ben és a Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande-t Pauillacban.

underline

David Zilber feliratosa

underline

David Zilber, Dánia

A torontói (Ontario állam), David Chaim Jacob Zilber (született 1985-ben) profi chef és hentes, 2004 óta Kanada-szerte több fine dining étteremben dolgozott. A fotóművészet azonban mindig is – így az elmúlt fél évtizedben is – inspiráló művészeti ága volt. A kizárólag 135-ös filmre fotózott képei olyan projektekben jelentek meg, mint a Vice, It’s Nice That, Subbacultcha és Street Carnage. Csoportos és egyéni kiállításai is voltak Amszterdamban, Torontóban, New Yorkban, Vancouverben és Los Angelesben, és némely fotója a Holland’s Foam Photography Museum állandó kiállításának része. Jelenleg azonban egy másik művészeti irányzatnak hódol: ő a világ legjobb étterme, a koppenhágai Noma fermentációs és kutatási sous chefje!

underline

darrel Joseph felrat2

underline

Darrel Joseph, Ausztria / Egyesült Államok

A bécsi illetőségű Darrel Joseph borszakíró és narrátor Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa borainak és borvidékeinek szakértője, írásai gyakran jelennek meg a nagy-britanniai Decanter és Harpers Wine & Spirit, illetve a német Meininger’s Wine Business International hasábjain. Továbbá publikál az amerikai Wine Spectator magazinban, közreműködik Hugh Johnson Pocket Wine Bookjában, ír a Vinum német és svájci kiadásában és a winesearcher.com-on.

Bírálóként nemzetközi borversenyek állandó szereplője: zsűrizik a nagy hírű londoni Decanter World Wine Awards, a dél-koreai Asian Wine Trophy, a Concours Mondial de Bruxelles, a Berlin Wine Trophy, az Austrian Wine Challenge (AWC Vienna) és a horvátországi Festiwine és Vinistra versenyeken, továbbá az osztrák Gault & Millau értékelőbizottságának is tagja. Európa szerte tart borkóstolásokat és bemutatókat különböző borklubok, borászati iskolák, üzleti és magánügyfelek számára. Tagja a brit Borszakírók körének, jelenleg Tokaj borairól ír könyvet.

underline

Paul Demeulenaere feliratosa

underline

Paul Demeulenaere, Franciaország

Demeulenaere most lesz 30 éves, és bár korábban informaikai karriert álmodott magának, végül újratervezett, és úgy döntött, hogy inkább a szenvedélyének – vagyis a bornak – szenteli életét. 2016-ban szerezte meg diplomáját a neves burgundiai School of Wine and Spirits Business intézményében (Dijon Business School, Franciaország), tudományos fokozata szerint jelenleg Master of Science Wine Business. A Wine Mosaic csoportosuláshoz 2014-ben csatlakozott, miután találkozott az egyik társalapítóval. Óiási potenciált látott a „másik”, a „szokatlan” szőlőfajtákban. Jelenleg a Wine Mosaic közösségért felelős menedzsere és rendezvény-koordinátora.

Bővebben a Wine Mosaic missziójáról:

http://www.winemosaic.org/en/

underline

Elizaveth Gabay felirat

underline

Elizabeth Gabay MW, Franciaország/ Egyesült Királyság

Elizabeth Franciaországban élő brit Master of Wine. Harminc éve foglalkozik borral, elsődleges szakterülete pedig a provence-i borok fejlődése – már a nyolcvanas évek óta –, de mintegy 20 éve Magyarország a másik fő specialitása. A borok történelmét ugyanolyan alapossággal kutatja, mint az egyes helyi fajtákat és a rozéborokat általában.

Újságíróként számos médiumnak dolgozik, csak néhány a teljesség igénye nélkül: Decanter, Drinks Business, Harpers, The Wine Merchant, VinCE, Nomacorc, WineSofa, de online publikációi is gyakorta jelennek meg az Egyesült Királyságban és Amerikában egyaránt, illetve saját oldalt is működtet: www.elizabethgabay.com. Oktató, tanít a Master of Wine Intézetben, és előadóként is sokszor találkozhatunk vele a világ jelentős szakkiállításain, konferenciáin, láthatjuk őt nemzetközi borversenyek zsűrijében.

Jelenleg egy a világ rozéborait felölelő kiadványon dolgozik, ami várhatóan még 2017-ben meg fog jelenni az Infinite Ideas http://www.infideas.com/classic-wine-library/ gondozásában.

underline

Sylvyan Martinaud felirat 2

underline

Sylvain Martinand – Franciaország

A Crémant de Bourgogne AOC, azaz a burgundiai pezsgő eredetvédett appellációjának szülőhelye a Bailly Lapierre pezsgőbirtok, amely kivételes minőségű szőlőből, kézi szürettel, türelmes borkészítéssel és érleléssel készíti crémant-jait. A birtok mai eredményei, megkérdőzhetetlen sikere nagyban köszönhetőek a jelenlegi borász különleges képességeinek, Sylvain Martinand-nak, aki alázattal vette át az 1972 óta összegyűlt tudást a birtokkal együtt. A 2008-as évjárat új fejezetet nyitott a birtok életében Bailly Lapierre stílus megismertetése kapcsán, ekkor került ugyanis a ház élére Sylvain Martinand, aki minden energiáját arra fordítja, hogy a pezsgőkészítés a legprecízebben és egyben a leghagyományosabb módon történjen. Sylvain Martinand gyerekkora óta borimádók és gasztrorajongók közelében él. A nagy presztízsű burgundiai iskolában, Dijonban végezte szakmai tanulmányait, ahol 2004-ben szerzett diplomat. Ezután következtek a gyakorlati évek, először a híres Châteauneuf-du-Pape borvidéken található családi birtokon, majd nagy nevű borászatoknál Kaliforniában, Ausztráliában és Olaszországban, egészen míg át nem vette a Bailly Lapierre házat. Sylvain gazdag és változatos pályafutása egy folyton kíváncsi, igényességre törekvő természettel párosul, és ehhez most hozzáadódik a kihívás, hogy hozzájáruljon az egyébként is egyedi minőségéről ismert Bailly Lapierre pezsgők sikeréhez, és részt vegyen a ház nemzetközi hírnevének öregbítésében.

http://bailly-lapierre.fr/en

underline

Liam Stevenson felirat

underline

Liam Steevenson MW, Egyesült Királyság

Liam Steevenson mindössze 27 éves volt, amikor megszerezte a Master of Wine címet, amellyel mindjárt az óriási brit hálózat, a Waitrose ösztöndíját és az új-zélandi Villa Maria szőlészeti különdíját is megkapta. A világ egyik legmeghatározóbbb szaktanácsadója, akinek befolyásosságát az IWSC (International Wine & Spirit Competition) is elismerte, amikor  2016-ban a “A globális borpiac négy legeredményesebb szakembere” közé választotta. A Waitrose és Bibendum vállalatokkal való közös munka után saját vállalkozást indított, így mind a válalati kereteken belül, mind saját üzleti vállakozásában volt módja kitapasztalni a megfelelő egyensúlyt a kereskedelmi igények és üzleti siker között. A 2005-ben létrehozott cégét, a Red&White Wholesale-t (nagykereskedés) jelölték az O2 Small Business of the Year Awardsra (Az év kisvállalkozása) 2009-ben, 2011-ben pedig elnyerte az Év regionális borkereskedője címet. Cége délnyugat-angliai nagykereskedőnek indult, amely a térség vezető szállodáit és éttermeit látja el minőségi borokkal, mára azonban már bővült a vállalat, amelynek része két sikeres kiskereskedés és egy WSET akkreditált boriskola Bristolban. A Silverjet légitársaság business class utasai is az ő cége által szállított borokat élvezhetik a fedélzeten.

underline

Somogyi Gergely felirat

underline

Somogyi Gergely, Magyarország

Somogyi Gergely 2011 óta foglalkozik Tokajjal angol nyelven: az angolul értő borkedvelők számára Tokaj Today című független portálja a borvidéki hírek megbízható, pontos forrása, melynek szerkesztése kapcsán szorosan nyomon követi a borvidéki fejleményeket, legyen szó a tokaji borok nemzetközi eredményeiről vagy éppen az aktuális termékleírásbeli változásokról, de kezdő borkedvelőnek és szakmabelieknek egyaránt szóló tokaji bortúrái ugyancsak ezen az oldalon keresztül foglalhatók.

Az elmúlt években számos, a Decanter, Vinum, a JancisRobinson.com és hasonló orgánumok számára tokaji témákat feldolgozó újságírók tokaji körútját, programját szervezte meg és látta el borvidéki kíséretüket, gyakran a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa megbízásából. Rendszeresen kap külföldről felkérést Tokajról szóló angol nyelvű cikkek, írások, tanulmányok ténybeli pontosságának ellenőrzésére.

Minden tokaji borfajta tekintetében komoly kóstolási tapasztaltal rendelkezik és több helyi borászat számára visz rendszeresen birtok- és borbemutatókat, továbbá felkérés alapján vezet tematikus tokaji kóstolókat, előadásokat hazánkban és külföldön egyaránt.

Korábban az ICOMOS megbízásából mentorként támogatta a Tokaji Világörökségi Gondnokság munkáját, a Tokaji Borlovagrend ügyvivőjeként részt vett az első Tokaji borárverés megszervezésében, ma is ügyvivője a szakmai érdekképviseletet ellátó Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségének, továbbá hegyaljai településfejlesztési tanácsadási és projektvezetési feladatokat is ellát. Nemzetközi kapcsolatok terén szerzett diplomája mellett tolmácsvizsgával és utazásszervezői képesítéssel rendelkezik.

Linkedin profile: https://www.linkedin.com/in/gregsomogyi/

underline

 


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>